Nominatie Talens Palet teken- en schilderprijs 2005

Het landschap Paravion van Ita Verwey is genomineerd voor de Talens Palet teken- en schilderprijs 2005.

Het thema is een fragment uit het boek Paravion van Hafid Bouazza, die op 17 september 2005 in Het Apeldoorns Museum de prijsuitreiking zal verrichten. Tot die tijd worden ongeveer honderd inzendingen van alle landelijke genomineerden daar geexposeerd. Een vakjury zal bij de finale tien geselecteerde werken nomineren, waaruit de winnaar van de hoofdprijs of één van de twee techniekprijzen naar voren komt.

Tekst juryrapport: Het schilderij is technisch goed geschilderd. Eén jurylid laat zelfs het woord ‘handig’ vallen, waarmee het vermoeden wordt uitgesproken dat de schilder deze techniek vaak heeft gebruikt. In eerste instantie lijkt het erop dat je naar een abstract doek kijkt vol ijle parelmoerkleuren en spinnenwebstructuren. Die breekbare sfeer past goed bij de tekst waarin sprake is van zee, spiegeling, zwemmende kleuren.

Een lijn, strak als een Hollandse horizon, verdeelt het schilderij in land en lucht. Op het land dwalen wat schaapjes met herder, in de lucht zweeft een dorpje. Huisjes, dieren en herder zijn klein. Ze benadrukken de uitgestrekte ruimte, de immense leegte.Hilversum, 30 juni 2005

Weespers aan de Wand 2005 + Open Atelier

Gedurende het pinksterweekeinde hoofdexpositie in theater City of Wesopa en de Synagoge en diverse andere locaties te Weesp. Een catalogus met een overzicht van de meewerkende kunstenaars en de diverse locaties is verkrijgbaar.

Gelijktijdig met deze expositie is er openstelling van Ita’s atelier aan het Buitenveer te Weesp.

Open atelier

adres: Buitenveer 67, 1382 AC Weesp

Openingstijden Open Atelier tijdens het pinksterweekeinde:
zaterdag 10 – 17.30 uur
zondag & maandag 12 – 17 uur

Weespers aan de Wand

Tijdens de pinksterdagen is het 650 jaar oude Weesp jaarlijks Kunststad. Diverse beeldend kunstenaars exposeren hun werk in de City of Wesopa, de Synagoge en op diverse andere locaties. De City of Wesopa & Synagoge dienen als uitgangspunt van de diverse exposities en de Kunstroute/Open Atelier, die in en rond het centrum van Weesp is uitgezet. Catalogus met alle locaties verkrijgbaar aldaar.

Adres: City of Wesopa, Herengracht 23 en de Synagoge, Nieuwstraat 3-5, Weesp

Nominatie Kunstprijs het Groene Hart 2005

Ita Verwey is met haar schilderij ‘Stenen Vlekken’ genomineerd voor kunstprijs het Groene Hart 2005. Het schilderij geeft globaal de Bloemendalerpolder weer tussen Weesp en Muiden, een nieuwbouwproject dat anno 2020 Weespersluis is gaan heten, met nog een stukje van de Krijgsman, de nieuwe wijk bij de kruitfabriek Muiden.

Deze prijs is een initiatief van de stichting Kunstpromotie Groene Hart en wordt tweejaarlijks uitgereikt. Doelstelling is de beeldende kunst in het Groene Hart in de meest brede zin te stimuleren en te promoten. Zo zijn er de afgelopen jaren speciale exposities georganiseerd over befaamde schilders die in het Groene Hart leefden en werkten.

Kunstprijs het Groene Hart 2005

Dit jaar was het thema ‘Het ontsnapte land’ dat de bekende schrijver Geert Mak enige jaren geleden schreef als boekenweekgeschenk. Iedereen die in het Groene Hart woont en zich bezig houdt met beeldende kunst kan meedingen naar deze kunstprijs. Zowel amateurs als professionals kunnen inzenden.

Na de prijsuitreiking op 7 oktober door Geert Mak worden alle werken twee weken lang tentoongesteld voor het publiek. Deze expositie is gratis toegankelijk en is onderdak in het Koetshuis van Galerie Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwveenseweg 59, 2421 LB te Nieuwkoop.

Het is de tweede keer dat Ita Verwey werd genomineerd voor de Groene Hart Kunstprijs. Het betreft een schilderij in acryl met ‘in vogelvlucht’ het gebied tussen Weesp en Muiden waar de omstreden bebouwing van de Bloemendalerpolder is gepland.

Zie voor meer informatie over het Groene Hart www.groenehartkunst.nl