Nominatie Talens Palet teken- en schilderprijs 2005

Het landschap Paravion van Ita Verwey is genomineerd voor de Talens Palet teken- en schilderprijs 2005.

Het thema is een fragment uit het boek Paravion van Hafid Bouazza, die op 17 september 2005 in Het Apeldoorns Museum de prijsuitreiking zal verrichten. Tot die tijd worden ongeveer honderd inzendingen van alle landelijke genomineerden daar geexposeerd. Een vakjury zal bij de finale tien geselecteerde werken nomineren, waaruit de winnaar van de hoofdprijs of één van de twee techniekprijzen naar voren komt.

Tekst juryrapport: Het schilderij is technisch goed geschilderd. Eén jurylid laat zelfs het woord ‘handig’ vallen, waarmee het vermoeden wordt uitgesproken dat de schilder deze techniek vaak heeft gebruikt. In eerste instantie lijkt het erop dat je naar een abstract doek kijkt vol ijle parelmoerkleuren en spinnenwebstructuren. Die breekbare sfeer past goed bij de tekst waarin sprake is van zee, spiegeling, zwemmende kleuren.

Een lijn, strak als een Hollandse horizon, verdeelt het schilderij in land en lucht. Op het land dwalen wat schaapjes met herder, in de lucht zweeft een dorpje. Huisjes, dieren en herder zijn klein. Ze benadrukken de uitgestrekte ruimte, de immense leegte.



Hilversum, 30 juni 2005