Beelden

Beelden in keramiek & brons

Schalen, aardewerk objecten en veel vogeltjes; naast schilderen mocht Ita graag driedimensionaal werken. Bij de Kreatieve Groep Weesp kreeg ze daar als eerste de kans toe. Er waren cursussen én niet onbelangrijk: het gemaakte werk kon er worden gebakken. Van die beginperiode zijn geen foto’s, maar de overlevering vertelt dat een gedeelte van het aardewerk dat Ita daar produceerde wel eens sneuvelde in de oven.

Met die ervaring begon Ita later aan het maken van beelden. Veelvuldig uitgevoerd in keramiek en later, onder begeleiding van de Huizer kunstenaar Jettie Roseboom, ook in brons.

Bronzen Beeldjes uit de Bronsgieterij

Gieten, ciseleren, polijsten, verhitten, lassen en patineren; een dag meelopen tijdens het vervaardigen van een aantal bronzen beelden van Ita. De grote en kleine bronzen beeldjes van vogels en vrouwenfiguren worden vakkundig afgewerkt door bronsgieterij Volkers in Geldermalsen, zodat deze op tijd klaar zijn voor een expositie van Ita.

Het IJsvogeltje

Zoals u aan veel haar werk kunt zien liet Ita zich vaak inspireren door diverse soorten kleine vogels. We volgden haar bij het maken van een vogelbeeldje van keramiek en zien de diverse stadia die voorafgaan aan het resultaat. Kortom, de geboorte van een ijsvogeltje: van vormeloos klompje klei tot kunstwerkje met zijn fraaie blauwe vleugels. De kunstenares aan het werk! Het ijsvogeltje is verkocht.